Lepşa – Perla staţiunilor vrâncene

Lepşa, aşezată în inima munţilor Vrancei, reprezintă staţiunea de referinţă a judeţului Vrancea. Situată la graniţa dintre Ţara Vrancei şi Ţinutul Secuiesc, staţiunea este străbătută de râul Putna şi oferă turistului "o gură de rai" desprinsă parcă din balada Mioriţa. La aproximativ un km de staţiune, râul Lepşa se varsă în Putna, formând o cascadă de aproape optzeci de metri lungime. Staţiunea a cunoscut o dezvoltare explozivă din punct de vedere turistic în ultimii ani.

an example of an image În drumul dinspre Focşani spre Lepşa, vă puteţi opri la Cascada Putnei, o rezervaţie naturală în miniatură. Şi pe un mal şi pe celălălt veţi întâlni oameni ce se bucură de natură în campingul de lângă cascadă, dar şi foarte mulţi turişti ce se bucură de o ieşire în natură la sfârşit de săptămână.
Zona în care este aşezată staţiunea este superbă şi îmbie turistul să revină an de an pentru distracţie sau odihnă. Peisajul este mirific şi reprezintă punctul forte al localităţii Lepşa, ilustrând perfect zona munţilor Vrancei.

În apropiere se poate vizita rezervaţia naturală Lepşa-Zboina, o rezervaţie situată la o altitudine de 600-1370 m aflată pe malul stâng al râului Lepşa. Rezervaţia este un loc superb în care sălbăticia te cucereşte de la primul pas şi doar scările făcute de mâna omului (prezente din loc în loc) ce te ajută in ascensiunea către culmile împădurite trădează o prezenţă umană în zonă. Odată ajuns în vârf poţi admira întregul peisaj.

an example of an image
În centrul staţiunii Lepşa se află Mânăstirea Lepşa, mânăstire de maici, construită în anul 1789. O oază de linişte şi o poartă spre Cer. Simplitatea aşezământului, frumuseţea locaţiei şi liniştea ce ţi se imprimă în suflet trecând porţile acestei mânăstiri sunt lucruri unice ce merită traite cel puţin o data în viaţă. Curtea îngrijită cu multă dragoste şi pricepere de către măicuţe, cerdacul împodobit cu flori ăi imprejurimile pitoreşti te aduc mai aproape de Dumnezeu şi te vor face cu siguranţă să revii pe aceste meleaguri.

Un alt loc de vizitat este Păstrăvăria Lepşa, înfiinţată în anul 1955. Aici puteti afla tainele creşterii păstrăvului. Dupa ce aflaţi cum creşte păstrăvul, bucuraţi-vă de o friptură de păstrăv, fiindcă puteţi cumpăra. Tot în cadrul păstrăvăriei se află şi un restaurnat în care se serveşte mâncare din păstrăv. La o distanţă de 14 km se află tabăra şcolară Galaciuc, situată într-un cadru natural deosebit, la o altitudine de 700 m. De aici se pot observa cinci din cele şapte sate întemeiate de către feciorii Vrâncioaiei.

Cum puteți ajunge în Lepșa

 • Ca distanţă faţă de Focşani, Lepşa se situează la 80 km, putându-se ajunge acolo într-o oră de mers cu maşina.
 • Recomandarea noastră este să folosiţi urmatorul traseu, deoarece drumul este excelent pe aproape tot parcursul (excepţie fac mici porţiuni din Tulnici), iar peisajul este splendid:
Focşani - Boloteşti – Vidra – Valea Sării – Bărseşti - Tulnici – Lepşa

Pentru cei care nu sunt vrânceni, mai sunt de precizat nişte amănunte referitoare la distanţele dintre Focşani şi câteva dintre cele mai mari oraşe înconjurătoare:

 • Bucureşti (180 km – drum excelent, de abia refăcut – E85)
 • Buzău (75 km – E85)
 • Ploieşti (160 km – E85)
 • Constanţa ( 271 km – DN2A, DN 222, DN 204)
 • Galaţi (115 km – DN25)
 • Brăila (93 km – DN204)
 • Tulcea (185 km – DN204, DN22)
 • Bârlad (95 km – DN24)
 • Vaslui (150 km - DN240)